ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ HF MRF300 AN ΓΙΑ ΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ

 ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ HF  MRF300 AN ΓΙΑ ΤΑ 40 ΜΕΤΡΑ 56V ΣTA 6A

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ LPF ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟ ΑΠΟ ALIEXPRESS ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ 








ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

Ο αρχικός έλεγχος μετά την εγκατάσταση όλων είναι η λειτουργία του διακόπτη, του PTT / Remote και της τάσης. Η τάση στο τροφοδοτικό είναι ΟΚ, η τάση εξόδου του τροφοδοτικού είναι +56V είναι ΟΚ, η τάση προς τον ανεμιστήρα ψύξης είναι +24V είναι ΟΚ και ο ανεμιστήρας λειτουργεί, τότε η τάση πόλωσης +5V είναι ΟΚ. PTT / Το τηλεχειριστήριο λειτουργεί, συνεχίζουμε.

Η ρύθμιση τάσης πόλωσης MOSFET εφαρμόζεται χωρίς RF στην είσοδο. Περιστρέψτε προσεκτικά το εξάρτημα πόλωσης αργά κατά τη μέτρηση της τάσης πόλωσης, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι ρεύματος αποστράγγισης, παρόλο που η τάση πόλωσης είναι 3 Volt. Παρόλο που σύμφωνα με το φύλλο δεδομένων, η τάση πόλωσης στην πύλη είναι μεταξύ 1,7 Volt και 2,7 Volt, υπάρχει κάτι λάθος; Μετά από διπλό έλεγχο όλων των τάσεων και τη σωστή λειτουργία των οργάνων μέτρησης και των τριμποτ, το κύκλωμα πόλωσης αλλάζει. Αρχικά στην άκρη του trimpot υπήρχε μια επιπλέον αντίσταση 2k7, την παρέκαμψα χωρίς αντίσταση. Στη συνέχεια, η προκατάληψη ρυθμίστηκε εκ νέου, αποδείχθηκε ότι η πύλη άρχισε να ανοίγει με τάση 3,7 Volt. Το ρεύμα αποστράγγισης είναι σταθερό στα 50 mA με τάση πόλωσης 4,0 Volt. Η τελική ρύθμιση με ισχύ 120 watt είναι μια τάση πόλωσης 4,48 Volt και ένα ρεύμα αποστράγγισης περίπου 500 mA. Παρόλο που οι πληροφορίες που διάβασα στο κύκλωμα ανάπτυξης και στο προηγούμενο κύκλωμα γραμμικού ενισχυτή ήταν ότι το ρεύμα αδράνειας στην αποστράγγιση είχε ρυθμιστεί περίπου στα 100 - 150 mA, αυτό θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση για προσοχή. Είναι καλύτερο να μειώσουμε την τάση πόλωσης αύριο, χεχεχε. . .

Το πείραμα της παροχής εισόδου RF στην είσοδο του γραμμικού ενισχυτή χρησιμοποίησα έναν ταλαντωτή DDS AD9850 που εισήχθη σε έναν γραμμικό ενισχυτή, με μετρημένη έξοδο στα 50 ohms των 2,4 watt. Στη συνέχεια υπάρχει ένας εξασθενητής -2dB και ένας άλλος εξασθενητής -2dB που είναι ένας με την είσοδο γραμμικού ενισχυτή. Μετά από πειραματισμό, μπορεί να παράγει ισχύ 120 Watt στη ζώνη 40m με μόνο μια ζεστή συνθήκη MOSFET, αντλώντας ρεύμα αποστράγγισης περίπου 2,9 Amperes. Επομένως, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια σειρά πειραμάτων σύμφωνα με το παραπάνω σχήμα.

Οι προσπάθειες δοκιμής εισόδου με διάφορες συχνότητες έγιναν με επιτυχία από τη συχνότητα των 3 MHz έως τα 15 MHz, ενώ στη συχνότητα των 28 MHz δεν ήταν επιτυχείς. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στους περιορισμούς του ταλαντωτή DDS του οποίου το επίπεδο εξόδου γίνεται χαμηλότερο όσο αυξάνεται η συχνότητα. Ένα άλλο εμπόδιο είναι ότι το κύκλωμα Low Pass Filter που έχει εγκατασταθεί δεν είναι το βέλτιστο, έτσι ώστε η συχνότητα αποκοπής να μην είναι η επιθυμητή. Το επόμενο πείραμα πρέπει να δοκιμαστεί χρησιμοποιώντας τον ταλαντωτή Si5351 και χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κύκλωμα LPF.

Η ευπάθεια αυτού του mosfet σε μεγάλα σήματα εισόδου πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, δεδομένου ότι αυτό το mosfet είναι αρκετά ακριβό και εάν καταστραφεί δεν μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές αντιμετωπίσαμε όταν χρησιμοποιήσαμε ένα Mosfet μεταγωγής. Έχω εξοπλίσει το κύκλωμα με αρκετούς εξασθενητές προετοιμασμένους για είσοδο 1 watt, 5 watt και 10 watt, αλλά στην πραγματικότητα στα πειράματα συχνά ξεχνάμε να μετακινήσουμε τη θέση του διακόπτη εξασθενητή έτσι ώστε κατά λάθος να δώσουμε σε αυτόν τον γραμμικό ενισχυτή μια είσοδο υψηλού επιπέδου. Τα συμπτώματα της υπερβολικά υψηλής στάθμης εισόδου είναι τα εξής: όταν πατάμε το διακόπτη PTT/Remote, η ισχύς εξόδου έχει καθυστέρηση περίπου 1 – 2 δευτερόλεπτα πριν εμφανιστεί μετρήσιμη. Εάν υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα, απενεργοποιήστε αμέσως το PTT. Μπορείτε να το δοκιμάσετε ξανά για να επιβεβαιώσετε ότι τα συμπτώματα είναι πραγματικά, αλλά μην το επαναλάβετε για τρίτη φορά. Ελέγξτε αμέσως το επίπεδο σήματος εισόδου και μειώστε το σε ασφαλές επίπεδο και, στη συνέχεια, συνεχίστε το πείραμα. Εάν καθυστερήσουμε να αναγνωρίσουμε αυτά τα συμπτώματα, τότε αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι ΜΗΔΕΝΙΚΗ ισχύς εξόδου και ένα κοντό τερματικό πύλης MOSFET με αποστράγγιση. Αν δεν το πιστεύετε, αποδείξτε το μόνοι σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το επαναλάβετε 2 ή 3 φορές. Το έζησα μόνο μια φορά χεχεχε. . .

Ο έλεγχος του φύλλου δεδομένων δείχνει ότι το MRF300AN έχει Vgs -6V – 10V ή για να είναι ασφαλές, περίπου +/- 6 Volt μόνο. Συγκρίνετε αυτό με το IRFP250N που έχει Vgs +/- 20 V. Για να μην είναι πολύ υψηλό το επίπεδο του σήματος εισόδου, δεν αρκεί μόνο η εγκατάσταση ενός εξασθενητή. Φαίνεται ότι μπορεί να εγκατασταθεί κύκλωμα περιοριστή στην είσοδο ώστε η τάση να μην ξεπερνά τα +/- 6 Volt. Δοκίμασα να εγκαταστήσω διόδους zener 5V6 back to back στην είσοδο του γραμμικού ενισχυτή, ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα στο επόμενο πείραμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.